Kamra

KAMRA nudi dostop do informacij, dokumentov, kamraslik in drugega gradiva, ki ga hranijo slovenske splošne knjižnice, muzeji in druge lokalne kulturne ustanove.

Vsebina je prosto dostopna na spletnem naslovu www.kamra.si, za povezavo na stran kliknite na ikono Kamra.

D-Lib dlib

Digitalna knjižnica Slovenije – dlib.si je spletni portal za dostop do slovenskega digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in dostop do digitalnih vsebin: člankov, fotografij, zemljevidov, plakatov in zvočnih posnetkov.

Vsebina je prosto dostopna na spletnem naslovu www.dlib.si.

V Digitalni knjižnici Slovenije že več kot 3,5 milijona strani

Digitalna knjižnica Slovenije obsega že 3,5 milijona digitalnih strani in je dostopna preko računalnika in mobilnega telefona. Omogoča prebiranje celotnih besedil revij, časnikov in knjig, brskanje po zbirki zemljevidov, plakatov in fotografij ter poslušanje zvočnih posnetkov.

Iskanje gradiva od zdaj tudi z geopozicioniranjem
Z digitalizacijo gradiva so v NUK-u začeli leta 1996, od novembra 2005 pa je javnosti dostopen portal Digitalne knjižnice dLib.si. Takrat so vzpostavili tudi sistem pridobivanja obveznega izvoda spletnih publikacij in sodelovali pri oblikovanju evropske digitalne knjižnice The European Library in Europeane.

Digitaliziranih je približno 450.000 bibliografskih enot v obsegu 3,5 milijona digitalnih strani. Obogatili so tudi zbirko glasbenih posnetkov ter začeli razreševati avtorskopravne zaplete pri digitalizaciji gradiva in omogočanju prostega dostopa.

Bibliografski podatki na enem mestu
Do zdaj je bila Slovenska bibliografija tiskana, od zdaj pa bodo novi bibliografski podatki objavljeni na novem portalu Slovenska bibliografija: http://www.slovenska-biografija.si/

Zdaj so informacije zbrane na enem mestu in uporabniku prihranijo čas pri iskanju zapisov o knjigah, časopisih, člankih, muzikalijah, zvočnih posnetkih, atlasih, zemljevidih, plakatih, koledarjih in drugem gradivu. Na portalu je mogoče najti tudi starejše bibliografske podatke, ki segajo pred leto 1990.