Predstavitev knjige

OSEBNA ZGODBA POLICISTA

V ponedeljek, 23. 10. 2017, smo v osrednji knjižnici gostili avtorja knjige Osebna zgodba policista, gospoda Ivana Jurgeca.

V knjigi pogumno opisuje osebno življenjsko zgodbo, svoja doživetja, občutenja in česa se je iz vsega tega naučil. Avtor prihaja iz zelo številčne družine. Ko je odrasel sam, pa si je ustvaril svojo in je oče treh deklet. V njegovi družini je prevladoval in narekoval tempo življenja alkohol. Oba s partnerko sta imela težave z alkoholom. Seveda so bile posledice nerazumevanje s partnerko, agresija, depresija, misli na samomor itd. V nekem trenutku se je odločil, da je potrebno nekaj spremeniti oziroma da se mora spremeniti tudi on sam. Sebe je postavil na prvo mesto in šele nato je imel moč poskrbeti za druge.

Ivan Jurgec je predstavil nekaj načinov, kako  lahko to storimo v praksi. Na prvo mesto je dal branje knjig, saj so mu na nek način ravno knjige rešile življenje. Seveda je pomembno, kaj beremo. Televizije ne gleda, ker meni, da ima negativen vpliv na ljudi. Prav tako predlaga obiske delavnic in predavanj s področja osebnostne rasti. V vsakodnevni komunikaciji moramo uporabljati več besed, kot so hvala, prosim, oprosti, rad-a te imam … Seveda pa se mu zdi pomembno, da se družimo z ljudmi, ki so pozitivni in uspešni na različnih področjih. Hvaležnost je eden izmed pogojev, da smo srečni. Za malenkosti in stvari, ki jih jemljemo za samoumevne, vsakodnevne. Potrebno je znati odpustiti sebi in drugim, da lahko gremo naprej, da lahko nadaljujemo. Avtor meni, da se je potrebno osredotočati na sedanji trenutek in pustiti preteklost za sabo, saj je ni mogoče več spremeniti in se lahko iz nje zgolj nekaj naučimo. Seveda pa se mu zdi zelo pomemben smeh ali nasmeh, na katerega odrasli pogosto pozabimo.

Ivan Jurgec pravi, da se spremembe v življenju pričnejo z zavedanjem težav in z odločitvijo, da je potrebno nekaj spremeniti. Ko se odločimo za spremembo, iz kateregakoli vzroka,  nekako spoznamo dobre, pozitivne ljudi, se zavemo drugačnega načina življenja in na svet gledamo z drugačnimi očmi. Če si močno želimo, zagotovo zmoremo in ne obupamo.